Enda intimvårdsmärket skapat av kvinnliga läkare

DeoDoc skapades ur behovet av bättre och säkrare intimprodukter. Genom att vara det första och enda intimvårdsmärket grundat av kvinnliga läkare, skapar systrarna Dr. Hedieh Asadi och Hasti Asadi tillsammans med Dr. Gunvor Ekman Ordeberg, Professor i Obstetrik och Gynekologi, den förändring de vill se. Trion vill erbjuda säkra produkter, bryta tabun och framför allt ge kvinnor kunskap om sin egen anatomi.

DeoDocs grundare och produkter har erhållit flertalet utmärkelser och priser i Sverige och internationellt. Senast i juni 2021 utnämnde den prestigefyllda amerikanska tidskriften WWD DeoDoc som globala pionjärer och industriledare inom intimhygien.

Hur allt började

När Hasti upplevde lukt från intimområdet sökte hon råd hos sin äldre syster Dr. Hedieh. Hon hade besökt sin gynekolog, men fick svaret att hon inte hade någon vaginal åkomma. Hasti använde de intimprodukter som fanns tillgängliga på marknaden, men det resulterade i ytterligare besvär.

Dr. Hedieh tittade i den medicinska litteraturen och fann att samma svettkörtlar som finns i armhålan, även finns i vulvaområdet. Då trillade polletten ner - apokrina svettkörtlar är nämligen de svettkörtlar som ger den karaktäristiska svettdoften. 

Med den här informationen kontaktade Dr. Hedieh sin tidigare lärare på Karolinska Institutet, Dr. Gunvor, för att tillsammans komma fram till en lösning. De upptäckte att de existerande intimvårdsprodukterna globalt genomsyrades av felaktiga ingredienser och pH-värde. Dessutom bestod marknaden enbart av produkter tillverkade av män eller stora läkemedelsföretag, där ingen förändring skett på över 40 år!

Grundat i medicinsk vetenskap

Då svettning och svettdoft är individuellt så finns det inget rätt eller fel för vad som passar varje individ. Men eftersom apokrina svettkörtlar finns i vulvaområdet, märkte Dr. Hedieh och Dr. Gunvor att många patienter inte upplevde att vatten var ett tillräckligt alternativ. (Precis som att många inte tycker enbart vatten är tillräckligt för att tvätta armhålan som ju också har apokrina svettkörtlar). Med viljan att ta ansvar och kunna ge patienter ett annat svar än ”använd bara vatten”, skapade DeoDoc de produkterna som de själva önskade fanns - säkra intimhudvårdsprodukter utvecklade av kvinnliga läkare.

Dr. Gunvor Ekman-Ordeberg

DeoDocs medgrundare, Dr. Gunvor har i över 50 år arbetat med att förbättra kvinnohälsan. Hennes arbete och forskning genom åren har resulterat i två nya läkemedel. Dessa inkluderar dels en ny läkemedelskandidat som möjliggör behandling i hemmet vid igångsättning av förlossning. Vidare en bedövningsgel för smärtsamma ingrepp i livmodern och
livmoderhalsen (exempelvis spiralinsättning och biopsier). Denna produkt, Lidbree, lanseras inom några månader.

"Under de 50 år jag praktiserat som gynekolog har jag träffat alla typer av patienter. En sak jag har sett är att kvinnor ofta upplever oro kring lukt i intimområdet.

Min personliga åsikt är att intimvårdsprodukter skapat av läkare borde varit tillgängligt på marknaden för länge sedan"

Dr. Gunvor Ekman-Ordeberg, Gynekolog, MD.,PhD. 

Professor Gynekologi och Obstetrik på Karolinska Institutet