Menstruation eller mens är en normal blödning som uppstår som en del av kvinnans månatliga menstruationscykel.

 • 1. FOLLIKULÄRA FASEN

  Under denna fas stimuleras äggstockarna att producera folliklar. Folliklar är äggblåsor som innehåller omogna ägg. Varje månad blir ett ägg moget för befruktning. Samtidigt ökar östrogenproduktionen och livmoderslemhinnan växer och utvecklas så att den kanta emot ett befruktat ägg.

 • 2. Ägglossing

  Ovulation betyder att en äggfollikel spricker och att det mogna ägget slungas ut för att fångas upp av den äggledare som ligger närmast. Efter ägglossningen vandrar ägget ned genom äggledaren mot livmodern. Livmoderslemhinnan har under tiden fortsatt att växa och bli tjockare för att förbereda sig för att ta emot ett ägg. Ägget lever i ca 24 timmar och det är endast under denna tid som ägget kan bli befruktat. Ägglossning sker ca 14 dagar innan menstruationen infaller.

 • 3. Luteala fasen

  Efter att follikeln släppt ut sitt mogna ägg ändras äggblåsans hölje till corpus luteum. Corpus luteum frigör hormoner, främst frigörs progesteron. Denna ökningen av hormoner håller livmoderns slemhinna tjockoch redo för att ett befruktat ägg ska implanteras.

  Om ägget inte blir befruktat kommer corpus luteum att krympa och leda till minskade hormonnivåer. Detta är vad som gör att din menstruation påbörjas. De PMS symptom som kan upplevas under denna fas tros höra ihop med de ämnen som bildas när hormonet progesteron bryts ner.

 • 4. Menstruation

  Menstruationen startar och den tjocka livmoderslemhinnan stöts ut. Menstruationsblodet består bland annat av blod samt vävnad från livmodern. 

  När mensen är över börjar follikelfasen igen och cykeln börjar om.

 • Pads  

  Pads

  Tunn binda i 100% mjuk och luftig bomull som låter huden andas och bidrar till en sval och bekväm användning.

  Köp nu
 • Liners  

  Liners

  Supertunt trosskydd i 100% mjuk och luftig bomull som låter huden andas och gör att trosskyddet knappt känns.

  Köp nu
 • Tampons  

  Tampons

  Tamponger i 100% bomull, fri från plast och syntetiskt material - för en bättre vaginal hälsa. Välj mellan Regular och Super Flow.

  Köp nu