Vilken gynekologisk åkomma har Victoria Beckham, Lea Michael och Emma Thompson gemensamt?

Tillståndet kallas PCOS, polycystiskt ovariesyndrom och det drabbar 1 av 10 kvinnor. Ganska vanligt med andra ord, men många kvinnor som har PCOS är omedvetna om tillståndet eftersom symtomen kan förväxlas med andra problem.

September är PCOS awareness Month - därför vill vi uppmärksamma detta tillstånd och dela med oss av de vanligaste frågorna.

Vad är PCOS?
PCOS är en hormonell obalans som kan orsaka:

- Oregelbundna menstruationer som kommer med några månaders mellanrum, inte alls eller för ofta.
- Extra hår på ditt ansikte eller andra delar av din kropp, kallad "hirsutism".
- Acne.
- Viktökning och/eller problem med att gå ner i vikt.

Inte alla personer med PCOS inser att de har åkomman, men symtomen börjar vanligtvis under tonåren och kan vara allt från milda till svåra. Orsaken är ännu okänd, men ofta finns det en genetisk faktor.

Vad orsakar PCOS?
PCOS orsakas av en obalans i hormonerna i hypofysen och äggstockarna som resulterar i extra produktion av testosteron (eller manligt hormon) från äggstockarna. Äggstockarna är också förstorade med flera cystor.

Hur diagnostiseras PCOS?
Om PCOS misstänks kan det bekräftas med ett blodprov och ultraljudsundersökning av äggstockarna. Vanligtvis har kvinnor med PCOS massor av små cystor (som bubblor) i sina äggstockar (dessa är inte skadliga).

Varför är mensen oregelbunden vid PCOS?
Att ha PCOS betyder att äggstockar inte får de rätta hormonella signalerna från hypofysen. Utan dessa signaler kan ägglossning påverkas, vilket gör att mensen blir oregelbunden eller uteblir helt.

Varför fås akne och/eller extra hår på kroppen?
Acne och extra hår i ansiktet kan uppkomma om kroppen tillverkar för mycket testosteron. Alla kvinnor producerar testosteron, men vid PCOS, gör äggstockarna lite mer testosteron än de är tänkta att göra.

Kan PCOS påverka fertiliteten?
Många kvinnor med PCOS har problem med att bli gravida, samtidigt finns det vissa som inte har några problem alls. Om du har problem med att bli gravid, kontakta din läkare eftersom det finns många behandlingar som kan hjälpa.

Går PCOS att bota?
Även om du inte kan bota PCOS, finns det olika behandlingar som kan hjälpa symptomen (tex akne, hirsutism och oregelbunden mens).