Vad är en vulva?

Vad är en vulva?

Trots den vanliga uppfattningen är inte hela den kvinnliga anatomin vaginan. Vi har arbetat inom kvinnosjukvården i flera år och vi har själv sett de många missuppfattningar kvinnor har om sin kvinnliga anatomi.

 För att bryta ner det har vi externt vulvan, yttre blygdläppar och inre blygdläppar. Internt har vi vaginan, livmoderhalsen, urinröret, äggledarna och äggstockarna.

 Vulva, inre blygdläppar och yttre blygdläppar ska tvättas. Den främsta anledningen till att tvätta är att samma svettkörtlar som finns i våra armhålor, även finns i dessa tre områden. De kallas apokrina svettkörtlar och de töms ut i hårsäckar. Så var det än finns hår där nere, bör och kan det tvättas med en skonsam, pH-balanserad intimtvätt.

 Inuti slidan finns ett pH på 3,5 – vilket är väldigt surt. Precis som vulvan har även slidan ett mycket känsligt ekosystem. Inga tvålar eller kroppstvättar bör någonsin användas inuti din vagina (eller vaginalkanalen) eftersom slidan är självrengörande. Vaginor producerar naturligt flytningar som en helt normal hushållsfunktion. När du använder en lämplig intimtvål på din vulva sköljs överflödiga flytningar bort så att du aldrig stör det naturliga inre pH-värdet eller tvättar bort bakterier som är bra för dig.

 Hur väl känner du till din kvinnliga anatomi? Kolla in våra pedagogiska bilder nedan för att bli en vulva- och vaginaexpert!