Vilket glidmedel är bäst för den vaginala hälsan?

Vilket glidmedel är bäst för den vaginala hälsan?

Följande är ett utdrag från en Well + Good-artikel som intervjuade vår grundare:

"JAG ÄR GYNEKOLOG, OCH DET HÄR ÄR DEN BÄSTA SORTENS GLIDMEDEL FÖR OPTIMAL VAGINAL HÄLSA"

Penetrerande sex är en av få situationer i livet där ju mer glid det är, desto bättre. Medan en vagina kan skapa en riklig dos av fuktighet på egen hand, kan glidmedel höja njutningen. Men exakt vilket glidmedel du väljer spelar roll inte bara för dess effektivitet och glid, utan också för dess hälsokonsekvenser, med tanke på dess nära kontakt med vaginan. Och enligt gynekologer är den typ som är mest sannolikt att bibehålla vaginans hälsosamma bakteriebalans också en som kan överraska dig: ett silikonbaserat glidmedel.

Silikonbaserat glidmedel är en av de tre vanliga kategorierna av glidmedel, tillsammans med vattenbaserade och oljebaserade formler. Men även om vissa människor kanske föredrar något av de två sistnämnda alternativen - till exempel att välja vattenbaserade alternativ för deras kompatibilitet med sexleksaker i silikon, eller oljebaserade för de lugnande egenskaperna hos solrosolja eller till och med CBD - silikonbaserade glidmedel är säkrare för att upprätthålla den vaginala hälsan, enligt medicinsk personal, eftersom de inte kräver användning av några konserveringsmedel.

Hur olika glidmedel kan påverka din vaginala hälsa

Eftersom silikonbaserade glidmedel inte innehåller något vatten, finns det ingen möjlighet för bakterier att växa i dem. Ett glidmedel behöver inga konserveringsmedel, säger OB/GYN Gunvor Ekman Ordeberg, MD, PhD, medgrundare av DeoDoc. Även om det i allmänhet är bra om man har en känslig hud - utan konserveringsmedel betyder att det finns färre faktorer för en potentiell reaktion - det är också fördelaktigt för vaginans mikrobiom.

Och det är där konserveringsmedel i glidmedel spelar in: "Konserveringsmedel som används i vattenbaserade formuleringar kan störa laktobaciller eller goda bakterier som frodas inuti slidan", säger Dr. Ordeberg. "På liknande sätt kan oljebaserade produkter, oavsett om det är petroleum, kokosolja eller andra, döda dessa goda bakterier."

För att inte nämna, pH-värdet för ett vattenbaserat glidmedel i sig kan störa en balanserad vaginas pH (oavsett de bakteriedödande effekterna av dess konserveringsmedel). Med ett silikonbaserat glidmedel löper du helt enkelt inte den risken. "Eftersom silikonbaserade glidmedel, återigen, inte innehåller något vatten, är de pH-neutrala och kommer inte att störa det vaginala pH-värdet", säger Dr Ordeberg.

En annan fördel: Eftersom silikonbaserat glidmedel inte kan försvinna eller torka ut med tiden, är de också vanligtvis fria från de tillsatser som används för att öka glidningen i sina vattenbaserade motsvarigheter - som glycerin, glycerol och propylenglykol.

Oavsett vilken typ av glidmedel du väljer (vatten, olja eller silikon), är det klokt att undvika alla typer av dofter. "Parfym inuti slidan är som vaginalt självmord", säger Dr Ordeberg. "Många parfymer innehåller kända allergener och alkohol, som alla kan orsaka irritation och kan potentiellt torka ut huden."

Det är också en bra uppmaning att undvika alla produkter som innehåller ett spermiedödande medel som mikrobicid nonoxynol-9, som har visat sig förstöra vaginalfloran och öka risken för bakteriell vaginos, samt parabener, som kan orsaka eksem hos personer med känslig hud.

SILIKONBASERADE GLIDMEDEL

249 SEK

KÖP NU